PREPIŠI V ZVEZEK!
BELJAKOVINE IN BELJAKOVINSKA ŽIVILA
- Beljakovine delimo na enostavne beljakovine ali PROTEINE in sestavljene beljakovine ali PROTEIDE.
- PREBERI!
Mleko je edina in osnovna hrana vseh sesalcev.Njegova BIOLOŠKA VREDNOST je zelo visoka. Iz črevesa prehaja v kri 93% hranilnih snovi. Čim več beljakovin se da zgraditi iz beljakovin, ki so v živilih, večja je BIOLOŠKA VREDNOST teh živil.
Naloga: ZAPIŠI V ZVEZEK
Doma v hladilniku poišči embalažo različnih vrst mleka in mlečnih izdelkov, ter ugotovi kakšna je hranilna in energijska vrednost izdelka.
Naredi tabelo!
Naloga:VPRAŠANJA PREPIŠI V ZVEZEK
Odgovori na vprašanja, odgovarjaj s celimi stavki.Pomagaj si s tekstom, učbenikom stran / 47-50 ali s stričkom googlom.
- Zakaj moramo uživati beljakovine?
- Kaj so proteini in kaj proteidi?
- Katere vrste beljakovin ločimo glede na izvor?
- Zapiši, po čem se mleko in mlečni izdelki razlikujejo med seboj!
- Katere vrste mesa in mesnih izdelkov najpogosteje ješ? Če ne ješ mesa napiši s katerimi živili nadomestiš živalske beljakovine?
- Kako pogosto uživaš ribe?
- S katerimi živili vegetarijanci-vegani dobijo zadostno količino beljakovin?
- Naštej vsaj dva obdobja v katerem se poveča potreba po beljakovinah!
- Naštej vsaj tri slabosti, ki se pojavijo, če uživamo premalo beljakovin!
- Naštej vrste jajc, ki jih uporabljamo v prehrani!
- Kakšna je vloga jajc v naravi?
- Napiši jedilnik za kosilo v katerem bodo živila, ki vsebujejo živalske in rastlinske beljakovine!
Naloga:
- Za zajtrk si naredi ocvrta jajca. Kaj se zgodi z beljakovinami v jajcu? Zakaj? (vegani lahko naredijo kakšno drugo jed)
- Mama kuha govejo juho. Kje opaziš beljakovine, ko se juha kuha? Vprašaj mamo, v kakšno temperaturo vode da meso?
Za zajtrek sem naredil ocvrta jajca. Beljakovina se prvo razširi in se spremeni v belo in se očvrsti.
OdgovoriIzbrišiBeljak zavzame največjo težo v jajcu okoli 58%.
OdgovoriIzbriši